Przepisy kulinarne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(35)
Forma i typ
Książki
(35)
Poradniki i przewodniki
(11)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(32)
wypożyczone
(10)
nieokreślona
(8)
Placówka
Biblioteka główna
(12)
Filia nr 1
(6)
Filia nr 2
(23)
Filia dla dzieci
(3)
Filia Rogów
(1)
Autor
Kłossowska Jadwiga
(2)
Michalak Katarzyna (1969- )
(2)
Zawistowska Zofia
(2)
Adamik Štefan
(1)
Batali Mario
(1)
Bator Julita
(1)
Bedrunka Karina
(1)
Bielawska-Adamik Hanna
(1)
Bielińska Zofia (1908-2004)
(1)
Bojarska-Ferenc Mariola
(1)
Byrdak Maja
(1)
Crook William
(1)
Davis William (1957- )
(1)
Domaradzka Violetta (1977- )
(1)
Doroba Anita
(1)
Flumeri Elisabetta
(1)
Giacometti Gabriella
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Górnikowska Małgorzata
(1)
Górska Aleksandra
(1)
Gąsowska Anna
(1)
Hanich Andrzej (1951- )
(1)
Jönsson Karoline (1988- )
(1)
Kachlak Tadeusz
(1)
Kostrzyńska Urszula
(1)
Kowalczyk Agata
(1)
Kłosińska-Moeda Michalina
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Malik Agnieszka
(1)
Małachowska Małgorzata
(1)
McKinlay Deborah
(1)
Miszkurek Aneta
(1)
Mosley Michael (1957- )
(1)
Munuz Erol
(1)
Musiałowska Dominika
(1)
Nikolay Peter
(1)
Nowicka Karolina
(1)
Okupniak Agnieszka
(1)
Olender Danuta
(1)
Orlińska Wanda (1942- )
(1)
Osiecka-Sułek Justyna
(1)
Paczuski Tomasz
(1)
Parol Damian
(1)
Pedre Vincent
(1)
Pokora Mirosław (1931-2006)
(1)
Pyszkowska Kazimiera
(1)
Shalleck David (1961- )
(1)
Starzyńska Feliksa
(1)
Supeł Barbara
(1)
Teperek Agata
(1)
Trzaska Sylwia
(1)
Winklowa Barbara (1927- )
(1)
Zakrzewski Robert
(1)
Zaremba Agata
(1)
Zaremba Marek
(1)
Zaremba Marek (dietetyk). Autor
(1)
Ziober Agnieszka
(1)
Zychowicz Stanisław
(1)
Łuksza Agata
(1)
Żak Aleksandra
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(22)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(4)
1970 - 1979
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(14)
Kraj wydania
Polska
(35)
Język
polski
(34)
Odbiorca
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Odżywianie
(4)
Potrawy dietetyczne
(4)
Kucharstwo
(3)
Rodzina
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Zdrowe żywienie
(3)
Boże Narodzenie
(2)
Choroba Hashimoto
(2)
Dietetyka
(2)
Flora bakteryjna jelit
(2)
Higiena
(2)
Kobieta
(2)
Mikrobiom człowieka
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Żywność
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Biegacze (sportowcy)
(1)
Bojarska-Ferenc, Mariola
(1)
Choroby jelita cienkiego
(1)
Choroby jelita grubego
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby wieku starczego
(1)
Dieta
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Gimnastyka kobieca
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Grzybica
(1)
Insulinooporność
(1)
Jadzia Pętelka (postać fikcyjna)
(1)
Jelita
(1)
Kandydoza
(1)
Kariera
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia śląska
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Macierzyństwo
(1)
Obiady
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Oczekiwanie
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Piramida zdrowego żywienia
(1)
Przekwitanie
(1)
Shalleck, David (1961- )
(1)
Staś Pętelka (postać fikcyjna)
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Słodycze
(1)
Tarczyca
(1)
Weganizm
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego
(1)
Żeglarstwo
(1)
Temat: miejsce
Morze Śródziemne
(1)
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Województwo opolskie (1999- )
(1)
Gatunek
Powieść
(4823)
Wiersze
(4251)
Powieść obyczajowa
(3211)
Powieść amerykańska
(2588)
Opowiadania i nowele
(1645)
Przepisy kulinarne
(-)
Powieść polska
(1559)
Kryminał
(1436)
Powieść angielska
(1227)
Powieść historyczna
(967)
Thriller
(915)
Romans
(906)
Fantasy
(817)
Powieść norweska
(787)
Dokumenty dźwiękowe
(670)
Bajki i baśnie
(660)
Książki mówione
(647)
Powieść przygodowa
(591)
Powieść młodzieżowa polska
(584)
Wydawnictwa popularne
(574)
Saga rodzinna
(572)
Film fabularny
(520)
Audiobooki
(492)
Fantastyka
(479)
Opracowanie
(461)
Literatura dziecięca polska
(396)
Opowiadanie dziecięce polskie
(359)
Pamiętniki i wspomnienia
(352)
Dokumenty audiowizualne
(340)
Sensacja
(340)
Powieść niemiecka
(323)
Fraszki
(321)
Poradnik
(308)
Podręczniki akademickie
(300)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(292)
Powieść psychologiczna
(287)
Powieść francuska
(283)
Biografia
(271)
Biografie
(246)
Publikacja bogato ilustrowana
(233)
Opowiadanie polskie
(228)
Powieść dziecięca polska
(224)
Dramat filmowy
(218)
Poezja dziecięca polska
(205)
Powieść biograficzna
(204)
Przypowieść
(200)
Reportaż
(187)
Poradniki
(186)
Powieść młodzieżowa angielska
(185)
Pieśń
(181)
Literatura młodzieżowa polska
(175)
Monografia
(174)
Powieść erotyczna
(174)
Komedia
(160)
Komiks
(157)
Powieść szwedzka
(157)
Pamiętniki polskie
(151)
Adaptacja filmowa
(149)
Literatura polska
(147)
Podręcznik
(147)
Poezja polska
(144)
Podręczniki
(143)
Antologia
(142)
Legendy i podania
(141)
Literatura norweska
(137)
Wydawnictwa dla dzieci
(135)
Film amerykański
(133)
Horror
(133)
Romans historyczny
(132)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(130)
Praca zbiorowa
(126)
Tragedia
(123)
Film przygodowy
(116)
Powieść dziecięca angielska
(109)
Publicystyka polska
(109)
Książki dla małych dzieci
(108)
Powieść australijska
(103)
Przewodnik turystyczny
(98)
Publikacje dla dzieci
(98)
Powieść rosyjska
(97)
Powieść kanadyjska
(95)
Lektura z opracowaniem
(89)
Film animowany
(87)
Treny
(85)
Encyklopedie
(83)
Dramat (gatunek literacki)
(82)
Esej
(81)
Materiały pomocnicze
(81)
Powieść hiszpańska
(81)
Książka obrazkowa
(79)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(79)
Film familijny
(77)
Relacja z podróży
(77)
Przewodniki turystyczne
(76)
Science fiction
(76)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(75)
Film biograficzny
(74)
Komiksy
(74)
Materiały pomocnicze dla szkół
(74)
Film akcji
(73)
Poemat
(73)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(9)
Medycyna i zdrowie
(7)
Hobby i czas wolny
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
35 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Zamień chemię na jedzenie / Julita Bator. - Kraków : Znak, 2013. - 286, [2] s. ; 21 cm.
Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku! Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD. Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na 'polepszacze" i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez "chemii". Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa. W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przygody rodzeństwa – Zuzki i Bartka, które są pretekstem do kuchennych doświadczeń. Ciepła, rodzinna opowieść z garnkami i talerzami w tle oraz wiele sprawdzonych przepisów, które zachęcą każde dziecko do kulinarnych eksperymentów. Ze wstępu: Czy zastanawiasz się czasem nad tym, jak to się stało, że ktoś wymyślił różne potrawy: na przykład zupę ogórkową albo kotlety mielone czy ciasto biszkoptowe? Czy sprawił to przypadek, czy może ktoś, dawno temu, sam spróbował udoskonalić swój jadłospis, bo mu się znudziło jedzenie wciąż tych samych, bardzo prostych potraw? Wiele z nich powstało przypadkowo, inne przez próby, dodawanie i zmienianie składników, czyli eksperymenty. Nawet nie wiemy, jakie historie wiązały się z poszczególnymi potrawami. Aby nie zapominać tego, co akurat się udało, co bardzo smakowało, ludzie zaczęli zapisywać składniki i sposób przygotowania różnych dań. Tak powstały książki kucharskie. I co się okazało? Że różnią się od siebie propozycjami potraw i ich przyrządzania, że zależy to także od kraju, w którym żyją ich autorzy. Co innego jada się na zimnej północy Europy, a co innego na południu – tam, gdzie jest cieplej, gdzie rosną słodsze i bardziej soczyste owoce, a słońce mocniej grzeje! A jeszcze co innego jada się w dalekiej Azji czy gorącej Afryce. Warto poznawać te różne smaki i kompozycje, ale zanim to nastąpi – naucz się poruszać po kuchni, zaprzyjaźnij się z jej mieszkańcami: garnkami, sztućcami, kubeczkami i chochelkami. Często widzisz, jak mama czy tata szybko i zręcznie poruszają się w kuchni: doskonale wiedzą, jakiego garnka użyć do gotowania kaszy, a jakiego do jarzyn. I nigdy nic im nie upadnie na podłogę, nie stłuką talerza, nie poparzą się przy wyjmowaniu ciasta z piekarnika. Czy można się tego nauczyć? Oczywiście, że można! Trzeba nauczyć się obchodzenia z żywiołami. A uda się to tylko wtedy, jeśli będziesz uważać na to, co robisz, nie będziesz jednocześnie rozmawiać przez telefon albo oglądać telewizji, zastosujesz się do uwag mamy lub babci, no i w ogóle zechcesz poznawać wielką sztukę gotowania. Mamy nadzieję, że ta książka chociaż trochę ci w tym pomoże.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64(02.053.2) (1 egz.)
Filia dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64(02.053.2) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Klub 50+ / Mariola Bojarska-Ferenc. - Warszawa : Burda Publishing Polska, 2015. - 335, [1] s. : il. kolor., fot. ; 22 cm.
Nie jest za późno! Ani na miłość, ani na fascynującą pracę, ani na realizację życiowych pasji! „Klub 50+” Marioli Bojarskiej-Ferenc jest dedykowana kobietom, które mają apetyt na życie, chcą być nowoczesne, modne, seksowne. Autorka sama jest żywym tego przykładem. Przekonuje, że życie nie kończy się po pięćdziesiątce, że kobietom dojrzałym nie pozostają jedynie kapcie i czytanie wnukom bajek. „Pokażę ci, że może być inaczej” – pisze we wstępie. Radzi, jak zatroszczyć się o ciało i duszę, by być kobietą zdrową, zadowoloną z siebie i szczęśliwą. Na łamy swojej książki zaprosiła cenionych lekarzy specjalistów. Pyta też znane Polki, aktorki, dziennikarki, kobiety biznesu, jak one to robią, że ciągle są piękne. Sięgnij po tę książkę, ćwicz i gotuj z Mariolą Bojarską-Ferenc i bierz z życia pełnymi garściami!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dolegliwości zdrowotne związane z nadmiernym rozwojem drożdżaków są częstsze, niż mogłoby się wydawać, i podejrzewa się je m.in. o: zespół przewlekłego zmęczenia, depresje, zapalenie zatok, a także stwardnienie rozsiane. Najczęściej jednak drożdżaki obarcza się winą za wywoływanie ogólnych dokuczliwych objawów chorobowych. Ale czym są drożdżaki i dlaczego niektóre są pożyteczne, a inne szkodliwe? Autor odpowiada na te pytania i podaje zwięzłą informację dotyczącą związku drożdżaków z rodzaju Candida z przewlekłymi dolegliwościami. Co najważniejsze, omawia kroki, jakie należy podjąć, by ograniczyć ich rozwój i odzyskać zdrowie. Ponadto książka zawiera specjalne ankiety przeznaczone specjalnie dla mężczyzn i kobiet, jak również przewodnik dietetyczny i przepisy kulinarne, które niewątpliwie wspomogą wprowadzenie nieodzownych zmian.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Ponad 40 przepisów. Plan diety.
Ponad czterdzieści przepisów, plan diety i zasoby, dzięki którym możesz zlokalizować problemy jelitowe, skorygować je i utrzymać długoterminowe zdrowie i dobre samopoczucie. Książka o tym, jak wyeliminować złe bakterie i przywrócić brakujące „dobre” bakterie, z czterotygodniowym planem przeprogramowania mikrobiomu w oparciu o badania i techniki, które nie tylko docierają do źródła wielu chorób, ale także poprawiają poziom oksytocyny, zdrowie mózgu i pomagają przeciwdziałać starzeniu się, pozwalają utracić wagę, zachować jasność umysłu i spokojny sen.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Książka dedykowana osobom biegającym: i tym początkującym, i tym zaawansowanym, którzy chcą poprawić swoją wydajność i zadbać o swoje zdrowie. Inspiruje i zachęca do nowego spojrzenia na odżywianie i sport. Autorzy przekonują, że dieta roślinna jest w wielu wymiarach łatwiejsza niż myślimy. Sami pisząc książkę, biegali, sprawdzając wszystkie przepisy i z lekkością kończyli co miesiąc ultramaraton, mierząc się z dystansami powyżej 100 kilometrów. Autorzy przekonują, że wystarczy trochę wiedzy i zmiana kilku nawyków, aby cieszyć się efektami diety roślinnej w postaci szybszej regeneracji i większej wydolności organizmu. Przepisy są różnorodne i zachęcają do eksperymentowania z nowymi smakami. Oprócz tradycyjnych wegańskich dań jest również wiele pomysłów na egzotyczne potrawy, którzy autorzy odkryli podczas swoich wielu podróży. W książce między innymi: grzanki z masłem migdałowym, powidłami i świeżymi owocami, pieczona dynia z rozmarynem, kotlety z kaszy gryczanej i buraków, batony energetyczne i wiele innych. Dzięki książce „Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin”: • poznasz zasady roślinnej diety oraz liczne korzyści, jakie się z nią wiążą, w szczególności dla biegaczy • rozwiejesz wiele swoich wątpliwości i uzyskasz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania związane z takim stylem odżywiania • z łatwością przygotujesz zdrowe posiłki i sprawdzisz, jak oddziałują one na Twój organizm • przekonasz się, czy zawartość talerza ma wpływ na trening i wyniki…., a potem już tylko pobiegniesz dalej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
On - słynny restaurator z tajemniczą przeszłością. Ona - młoda blogerka, której pasją jest kuchnia. I romantyczna sceneria wypełniona gotowaniem, książkami i miłością… Powieść autorek Miłość jest jak toskański deser. Na Capri są trzy rzeczy, których nie wolno przegapić: migdałowe ciasteczka z cytryną, limonkowe perfumy i kolacja u Fabrizia Greco… Mel Ricci, młoda blogerka kulinarna, ma zostać ghostwriterką autobiografii legendarnego restauratora. Fabrizio Greco, mistrz wyrafinowanych zmysłowych dań, prowadzi najmodniejszą restaurację na Capri. Już po pierwszym spotkaniu Mel zaczyna podejrzewać, że współpraca nie będzie łatwa. Fabrizio nie bez powodu cieszy się opinią skandalisty, a jego przeszłość skrywa niejeden sekret... Na końcu książki: 22 zmysłowe przepisy Farbrizia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WŁOS (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WŁOS (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nie jem... więc gotuję : dieta przy nietolerancjach pokarmowych / Małgorzata Górnikowska. - Wydanie 1. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2020. - 191, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
(Twoja Kuchnia)
Na okładce: bez glutenu, bez jajek, bez mleka, bez drożdży.
Nie jem... więc gotuję to książka kucharska wychodząca naprzeciw osobom zmagającym się z alergiami pokarmowymi. Autorka proponuje w niej smaczne i bogate w składniki odżywcze potrawy bez glutenu, jajek, mleka krowiego, drożdży, orzechów, kukurydzy, migdałów, miodu i kakao. Zgromadzone przez nią przepisy na pieczywo, apetyczne smarowidła, zupy, dania główne, przekąski, sałatki i desery pozwalają na komponowanie codziennych jadłospisów dla całej rodziny bez popadania przy tym w rutynę i kulinarną nudę. Uzupełnieniem są atrakcyjne zdjęcia pobudzające apetyt i zachęcające do przyrządzania prostych, a przy tym niebanalnych dań.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Żużela
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 64
Filia dla dzieci
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia Żużela
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zielone Boże Narodzenie / Karoline Jönsson ; przełożyła Agata Teperek. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, copyright 2018. - 159, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
Tytuł oryginału: "Den goda gröna julen" 2017.
Cudowne Boże Narodzenie z przepysznym jedzeniem – przygotowanym z samych produktów roślinnych! W książce znajdziecie wegańskie przepisy na świąteczne potrawy do podania na wieczerzę wigilijną i między świętami oraz podczas adwentowych spotkań przy kawie i grzanym winie. „Zielona” Gwiazdka to naprawdę uroczysty czas dla ludzi, zwierząt i naszego środowiska. I czas objadania się: daktylowe praliny, chleb z orzechami i cynamonem, słonecznikowe klopsiki, marynowana na słodko cukinia, cebula z pieca – to tylko część pysznych przepisów na niezapomniane święta. Karoline Jönsson, szwedzka autorka przepisów kulinarnych i promotorka wegetarianizmu, która najchętniej je to, co sama wyhoduje w swoim ogrodzie, podsuwa pomysły na kolorowy, suto zastawiony i całkowicie roślinny stół świąteczny. Znajdzie się na nim miejsce nie tylko dla tradycyjnych potraw, lecz także zupełnie nowych świątecznych przysmaków, które grzeją, sycą i mówiąc w skrócie – smakują Bożym Narodzeniem. Rzecz jasna jest tu też rozdział o wypiekach i łakociach, które są nieodłączną częścią świąt. Do tego znajdziecie przepisy na napoje i propozycje dań „z resztek” na okres świąteczno-noworoczny. Karoline Jönsson zaprasza was do siebie, byście śledzili jej przygotowania do nastrojowych, uroczych zielonych świąt.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kochaj i jedz, Brazyliszku / Michalina Kłosińska-Moeda. - Zakrzewo : Replika, cop. 2014. - 231, [1] s. ; 20 cm.
zeczywistość nie przeszkadza dziewczynie w snuciu kolorowych marzeń o barwnej Brazylii, jej gorącym klimacie, atmosferze korowodów, tańcach i strojach z piór i cekinów. Marzy, że pewnego dnia spotka przystojnego Latynosa, który zabierze ją do nieśmiertelnego Rio de Janeiro. Nieoczekiwanie okazuje się, że sny Edyty mogą się spełnić. Pewnej zimy miejscowość przeżywa prawdziwy najazd Brazylijczyków – syn właściciela Copacabany bierze ślub z poznaną w Niemczech Brazylijką niemieckiego pochodzenia. Edyta poznaje nieziemsko przystojnego Césara i tajemniczego Marka. Obaj mężczyźni są zainteresowani Edytą. A jakie szanse ma dawno odrzucony przez Edytę miejscowy chłopak z sąsiedztwa, Piotrek??
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. POL
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. POL (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dla wszystkich / Jadwiga Kłossowska. - Wyd.3. - Warszawa : Warta, 1978. - 151, [1] s. : il. tab. ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Obiady u Kowalskich / Jadwiga Kłossowska. - Warszawa : Watra, 1983. - 231, [1] s. : rys. ; 21 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Żużela
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotowanie bez stresu? Oczywiście! Lista niezbędnych zapasów, proste przepisy, szczegółowe opisy ich wykonania – wszystko to pozwoli łatwo osiągnąć kulinarny sukces. 120 przepisów na pyszne śniadania, dania na ciepło, słodkie desery i błyskawiczne zapiekanki. Idealny poradnik dla leniuchów i łakomczuchów!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: 100 przepisów bez dodatku cukru.
Słodko i zdrowo – czy to możliwe? Czy potrafisz wyobrazić sobie życie bez słodkości? To chyba niemożliwe… ale od dawna wiadomo, że cukier nie krzepi, a szkodzi. Chcesz go ograniczyć? A może już polecono ci, by go usunąć z diety? Ratunku! Jak żyć bez pysznych ciast i słodkich przekąsek? Na szczęście nie musisz z nich całkowicie rezygnować, nawet jeśli zmagasz się z nadwyżkowymi kilogramami, insulinoopornością czy cukrzycą typu 2. Dowodzą tego autorki Słodkości w insulinooporności, podkreślając, że to właściwe nawyki i umiar są fundamentem zdrowej diety. Żeby jednak uchronić się przed negatywnymi konsekwencjami jedzenia słodyczy, musisz wiedzieć, kiedy i na co możesz sobie pozwolić.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 64
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: That Part Was True, 2014.
Napisany do amerykańskiego pisarza list, w którym Eve zachwyca się wyjątkowo plastycznie oddaną przez niego sceną kulinarną, staje się początkiem znajomości, która powoli przemieni życie ich obojga. Eve jest po czterdziestce, jej mąż mieszka z drugą żoną, córka wyprowadziła się do Londynu. Z kolei Jackson, który wydał już kilka powieści i ma grono swoich wiernych czytelników, czuje, że w jego własnym życiu wciąż wieje pustką. Oboje mają to samo hobby: gotowanie. Pasja do odkrywania smaków i aromatów ich zbliża, ale życie otwiera przed nimi więcej niespodzianek. Pełne realizmu i ciepła postacie, narracja wolna od płaskiego sentymentalizmu, życie płynące w rytmie słodko-gorzkich rocznic i rodzinnych wydarzeń – książka, którą smakuje się z przyjemnością, bez fastfoodowego pośpiechu, z uśmiechem, refleksją, nutą optymizmu i palącym zaciekawieniem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. ANG (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. ANG (1 egz.)
Książka
W koszyku
Piękna historia osadzona w małym miasteczku, wśród sosnowych lasów, w uroczej cukierence. Opowieść o pamięci, która czyni nas tym, kim jesteśmy. I o tym, kim możemy się stać, jeśli tylko chcemy. Okraszona przepisami na wszelkiego rodzaju słodkości: babeczki, ciasta, torty, krówki, pralinki, ptasie mleczka i domowe kokosanki. „Kawiarenka pod różą” to pierwsza część poruszającej historii Amelii, pięknej dziewczyny, która utraciła pamięć i na nowo musi dowiedzieć się kim jest.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 1
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. POL (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. POL (1 egz.)
Filia Rogów
Brak informacji o dostępności: sygn. POL (1 egz.)
Filia Żużela
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. POL (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej