80414
Book
In basket
(Kryminał Kulinarny / Tom Hillenbrand ; [1])
Kryminał dla smakoszy! Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem. Jednak pewnego dnia w jego lokalu umiera znany paryski krytyk kulinarny – i nagle na Kieffera pada podejrzenie o popełnienie morderstwa. Gdy później bez śladu znika jeszcze mistrz kuchni, u którego kiedyś się uczył, restaurator postanawia na własną rękę przeprowadzić śledztwo. Natrafia przy tym na tajemniczy, niezwykle smaczny owoc, na pozbawione skrupułów koncerny spożywcze i na chorobliwie egoistycznych kucharzy prowadzących programy telewizyjne. Kieffer coraz bardziej zagłębia się w świat wykwintnej kuchni, zdominowany przez bezwzględną walkę z konkurencją i presję jakości, i tym sposobem odkrywa, o co toczy się ta gra. Pierwszy z wyjątkowej serii kryminałów kulinarnych zdobył bardzo duże uznanie wśród niemieckich czytelników. Przygody kucharza Xawiera Kieffera wkrótce na ekranach europejskich kin. Tom drugi już wkrótce.
Availability:
Biblioteka główna
There are copies available to loan: sygn. NIEM (1 egz.)
Filia nr 2
There are copies available to loan: sygn. NIEM (1 egz.)
Notes:
Tyt. oryg.: Teufelsfrucht : ein kulinarischer Krimi, 2011
General note
Tyt. oryg.: "Teufelsfrucht. Ein kulinarischer Krimi" 2011.
Stanowi cz. 1 cyklu "Kryminał kulinarny".
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again